Kom jij er maar niet achter waarom jij op bepaalde momenten eet? Waarom je sommige situaties zo lastig vindt? Dan is het heel interessant om bij jezelf eens na te gaan in welk type eetgedrag jij jezelf herkent.
Zodat je niet alleen je eigen eetgedrag beter begrijpt, maar vandaaruit ook je eetgedrag blijvend kunt veranderen.
Zodat je niet langer keer op keer in dezelfde valkuil stapt en je een gezonde relatie met eten kunt ontwikkelen waarbinnen jij de regie hebt.
1 Emotioneel eetgedrag
Grijp jij naar eten of comfort food als je niet lekker in je vel zit? Je alleen voelt, onzeker, gespannen, verdrietig, gestrest of gefrustreerd?
Zijn dat de momenten dat je jezelf maar moeilijk ‘in de hand kunt houden’? Dat je eetbuien hebt, stiekem eet en je daarna schuldig voelt? Dan zou het zomaar kunnen dat je je in dit type eetgedrag herkent.
Bij emotioneel eetgedrag bestaat de neiging om te gaan eten als je negatieve gevoelens (of gedachten) ervaart en dit niet wil. Als je je ervan af wilt leiden. Ze zo snel mogelijk weg wilt stoppen. Eten is de manier geworden om even niet meer te voelen of je beter te voelen. Om ermee te kunnen dealen. Het biedt (tijdelijk) rust of troost, maar naderhand blijft er vaak een naar gevoel over en merk je dat het eigenlijk niets veranderd heeft aan de situatie.
Keert de rust terug in je leven, is alles weer op orde, dan gaat het op eetgebied vaak ook een stuk beter. Totdat er zich opnieuw een periode aandient waarin het niet zo lekker loopt.
To do: Op een effectieve manier om leren gaan met je emoties is de eerste stap om dit patroon te doorbreken. Realiseer je ook dat je geen emotie-eter bent, maar dat je alleen geneigd bent om te gaan eten als je bepaalde emoties ervaart. Dit maakt nogal verschil. Je bent het niet, het is slechts je gedrag en dat kun je veranderen.

2 Extern eetgedrag
Exten eetgedrag uit zich in de neiging voelen om te gaan eten als je het ziet of ruikt. Of zelfs als je iemand anders over eten hoort praten. Zodra je geconfronteerd wordt met eten wil je eten. Je denkt misschien ook honger te hebben terwijl dat eigenlijk niet zo is.
In onze maatschappij worden we constant omringd door lekker eten. Je ziet het overal. Wanneer je daar gevoelig voor bent kan het een enorme uitdaging zijn om weerstand te bieden. De confrontatie met eten kun je natuurlijk niet altijd vermijden en dat hoeft ook niet. Maar je kunt wel leren hoe je het beste met je externe eetneigingen om kunt gaan.
To do: Start hier eens mee: Wees de komende week eens bewust van die momenten dat het zien en/of ruiken van eten, de aanleiding is om het ook daadwerkelijk te gaan eten en label dat: ‘hé, zie je, doordat ik bij de kassa van het tankstation die lekkere reep zag liggen of een reclame op tv, of omdat mijn oog er toevallig op viel toen ik de keukenkast opentrok, wil ik nu gaan eten’.
Voorheen deed je het onbewust. Word daar eerst eens bewust van. Om zo die automatische piloot eraf te halen. En zodat je je vervolgens in het moment af kunt vragen, of je zonder het zien of ruiken, ook zou gaan eten en of je het dus nodig vindt om te gaan eten. Wetende dat je waarschijnlijk ook geen echte honger hebt. Deze blog helpt je daar ook bij.
Stel jezelf die vragen. Hiermee pak je de regie, los van of je gaat eten of niet. Want je hebt hiermee wel een bewuste keuze gemaakt en dan voelt het vaak ook beter.

3 Lijngericht eetgedrag
Als je lijngericht eetgedrag vertoont weet je alles van calorieën en wat je wel of niet ‘zou moeten eten’. Je hebt veel regeltjes en staat vaak op de weegschaal. Je dag is mislukt als je iets ‘verkeerds’ gegeten hebt.
Wie lijngericht eetgedrag vertoont is vaak op dieet. En uit ieder dieet neem je wel een aantal regels mee. Periodes van weinig, anders of heel ‘gezond’ eten, wisselen zich af met terugvallen in oude gewoontes, of helemaal losgaan omdat je er klaar mee bent en jezelf daarvoor veel hebt ontzegd. De welbekende jojo-er valt onder dit type eetgedrag.
To do: Door het idee van lijnen en alle dieetgerelateerde gedachtes stap voor stap los te laten en een ontspannen, gezonde relatie met eten en jezelf te ontwikkelen, komt er een einde aan dit lijngerichte eten.

4 Gedachteloos eetgedrag
Heb jij je eten al op voordat je er erg in hebt? Vraag je je soms af waar die boterhammen gebleven zijn of hoe het kan dat je de bodem van de zak chips alweer bereikt hebt? Dan vertoon je gedachteloos eetgedrag.
Je hebt iets zonder aandacht opgegeten, zonder er echt bij stil te hebben gestaan. Daardoor wordt er al snel meer gegeten dan nodig en heb je er ook, heel jammer, niet echt van genoten.
To do: Door bewuster en met meer aandacht te eten wordt het gemakkelijker te merken hoeveel je eigenlijk eet en of je genoeg hebt. Ook krijgt je brein daadwerkelijk het signaal dat er zojuist gegeten is, waardoor je minder snel geneigd bent weer te gaan eten. Én je ervaart ook nog eens meer voldoening van dat wat je gegeten hebt. Waardoor je ook minder snel geneigd bent weer iets te pakken of te gaan snaaien.
Dus bedenk eens in welk type eetgedrag jij je herkent. Misschien zijn dit er meerdere. En beschrijf welke tip jij als eerste toe wilt passen of waar je meer over wilt weten.
Dit is ook nog een interessant:
Honger is niet altijd honger maar wat dan wel?
Ben ik verslaafd aan eten?
Niet kunnen stoppen met eten – 7 oorzaken en tips
Kun je hier meer hulp bij gebruiken? In mijn ‘Fijne relatie met eten en jezelf’ traject gaan we met jouw patronen en valkuilen aan de slag!
Liefs,

