Wat doet een eetgedragcoach?
1. Een eetgedragcoach kijkt verder dan alleen naar wat je eet
Een eetgedragcoach kijkt verder dan alleen naar wat je eet. En vooral naar het waarom want er zijn nogal wat factoren van invloed op waarom we eten en de eetkeuzes die we al dan niet maken. Het is daarom ontzettend belangrijk inzicht te krijgen in wat jouw eetgedrag allemaal beïnvloedt. Want inzicht geeft uitzicht. En daar begeleid ik je als eetgedragcoach dus ook bij.
Dat wil niet zeggen dat er geen aandacht is voor voeding maar op een andere manier dan we gewend zijn vanuit lijnen en diëten.
Voldoende en volwaardig eten. Lekker kunnen en mogen eten van jezelf. Eten op de manier die bij jou past, bij wat jij belangrijk vindt, hoe jij dat graag zou willen zien. Daar draait het om.
Maar ook om stressvrij kunnen eten, zonder je steeds druk te maken over calorieën, of wat en hoeveel je eet wel goed is. Of je er niet dik van wordt. En daar zal een eetgedragcoach je dan ook bij begeleiden. Zodat eten weer leuk en iets plezierigs wordt. Zodat je meer rust ervaart rondom eten en er niet steeds de hele dag mee bezig bent.
En het gaat ook om echte honger kunnen herkennen en doorhebben wanneer er iets anders speelt. Lees daar vooral deze blog eens over. Het gaat om kunnen voelen wanneer je genoeg hebt en dan ook daadwerkelijk kunnen stoppen.

2. Een eetgedragcoach helpt je weer de regie op je eet-en snoepgedrag te kunnen pakken.
Zodat jij voortaan kunt bepalen wat je eet, wanneer en hoeveel. Afgaande op je behoeftes.
De ene keer zal dat bijvoorbeeld een voedzaam tussendoortje zijn en de andere keer een genietmomentje. En weer een andere keer zal op een effectieve manier om kunnen gaan met je gedachtes, excuses en smoezen of emoties je meer gaan helpen.
Samen onderzoeken we waar het ‘mis’ gaat en wat belangrijk is om die regie te herpakken.
Dat betekent dus ook dat als je last hebt van eetbuien, eetdrang of overeten, we gaan kijken naar waar dat vandaan komt en daarmee wat je vervolgens kunt doen om dit minder vaak voor te laten komen of tot het verleden te laten behoren. Of om bepaalde patronen als emotie eten te doorbreken.

3. Een eetgedragcoach helpt je een gezonde relatie met eten en jezelf te ontwikkelen
Maar om je eetgedrag blijvend te kunnen veranderen heb je een gezonde relatie met eten nodig én jezelf.
Je kunt prima tijdelijk de regie pakken op je eetgedrag, maar als je een ongezonde relatie met eten hebt, val je na verloop van tijd gewoon weer terug. Want zoals gezegd, er zijn nogal wat factoren van invloed op je eetgedrag denk aan de mate van balans in je leven, of je voldoende slaapt en rust pakt. Vermoeidheid is bijvoorbeeld vaak een trigger om te gaan eten, snoepen of snacken. We maken dan meestal niet die keuzes die we eigenlijk willen maken.
Als we dus puur naar het eten zelf zouden kijken, dan gaan we aan een heleboel voorbij. Dan missen we jouw beweegredenen om te gaan eten, snoepen of snacken. Dan kan eten nog steeds een middel zijn om jezelf te troosten. Belonen of compenseren voor een drukke, vermoeiende dag. Om je beter te voelen, niet aan bepaalde dingen te hoeven denken enzovoort. Dan blijft je relatie met eten ingewikkeld.
En is de relatie met jezelf niet goed, vind je het lastig om jezelf te accepteren, heb je een negatief zelfbeeld? Vind je jezelf niet goeg genoeg of de moeite waard en zie je afvallen als de manier om dit wel te voelen, dan komt die relatie met eten weer onder druk te staan.
Als er iets in je eetgedrag niet goed gaat, is dat een symptoom dat er op een ander vlak, in een andere behoefte iets niet goed gaat en daar moet je achter zien te komen. En dat staat centraal als je een gezonde relatie met eten en jezelf gaat ontwikkelen.

Meer weten over mijn aanpak? Klik hier.
Wil je zelf al aan de slag om een gezonde relatie met eten te ontwikkelen? Download gratis mijn startershandboek.
Of meld je aan voor het gratis webinar!
Wil je gewoon iets vragen of wat kwijt? Stuur me gerust een mailtje naar info@relatiemeteten.nl Je krijgt altijd antwoord terug!
Een gewichtsneutrale benadering
Tot slot is het goed om te weten dat ik als eetgedragcoach gewichtsneutraal werk. Dat betekent dat niet jouw gewicht, BMI of omvang centraal staat, maar verandering van gedrag. Dat de focus tijdens de begeleiding niet op gewichtsverlies ligt, maar op het ontwikkelen van een gezonde relatie met eten en jezelf, want dat is wat je nodig hebt.
Ligt de focus toch op afvallen dan draait het alleen om de kilo’s en aangezien 95% van de mensen na verloop van tijd weer aankomt is er dus uiteindelijk niets verandert en blijf je tegen bepaalde dingen aanlopen en blijf je jezelf tegenkomen.
Dat wil niet zeggen dat je nooit meer mag willen afvallen maar dat het voor nu raadzaam is die wens tijdelijk te parkeren. Zodat we samen kunnen onderzoeken wat jij gezond eetgedrag en een gezond eetpatroon vindt en niet volgens ‘wat hoort’ of de dieetcultuur je doet geloven. Zodat er ruimte komt om dingen nu eens echt anders aan te kunnen pakken.
En ik werk gewichtsneutraal omdat je gewicht niets zegt over je gezondheid en al helemaal niets over jouw waarde als persoon. Het wordt echt tijd dat we dat eens los gaan koppelen. En dat is nog wel de nummer één reden voor mij om gewichtsneutraal te werken. Zodat jij in gaat zien dat je sowieso goed genoeg en de moeite waard bent!